fbpx

Blog

Financial

6 načina da govorom tela dobijte posao

Spremanje za razgovor za posao nije nimalo laka stvar. Osim vaših kvalifikacija, važno je i kakav utisak ostavljate na osobu sa kojom razgovarate. Svesno ili nesvesno, može se desiti da čak i ako su vaši odgovori na pitanja besprekorni, govor vašeg tela pošalje pogrešan signal i pokvari način na koji vas vide. Obratite pažnju na sledeće stvari:


Odlučno rukovanje

Procena da li ste adekvatni za posao ili ne počinje i pre nego što do razgovora zaista dođe. Jedna od stvari na koje treba da obratite pažnju, a koje možda niste svesni, jeste način na koji se rukujete. Prilikom rukovanja, važno je da stisak bude jak i siguran, ali ne i previše jak kako ne biste povredili osobu sa kojom se rukujete. Time pokazujete da ste samouverena i sposobna osoba i ostavljate pozitivan prvi utisak.


Pravilno držanje

Još jedna stvar koja vam često može promaći jeste način na koji sedite ili stojite. Niko ne voli da vidi pogrbljenu osobu spuštenih ramena. To naravno ne znači da treba da sedite kao da ste “progutali motku”, samo je važno da držite glavu gore i ispravite leđa kako biste izgledali sigurnije u sebe i u svoje veštine.

Održavajte kontakt očima

Odlika samouverenih ljudi koji znaju o čemu govore jeste održavanje kontakta očima. Dok osoba koja vodi razgovor priča važno je da je slušate i gledate u oči i da ne lutate pogledom po prostoriji. To pokazuje da ste zainteresovani za ono što govori, kao i da je poštujete.


Klimanje glavom

Još jedan način na koji možete da pokažete zainteresovanost i poštovanje preko neverbalne komunikacije je da klimate glavom kada osoba koja vas intervjuiše govori o nekim važnim činjenicama vezanim za posao. Time takođe pokazujete i da niste samo pasivni slušalac, već da aktivno učestvujete u tom razgovoru i upijate informacije koje vam pružaju.


Disanje

Često se može desiti da vas uhvati nervoza iako znate da ste prava osoba za posao. U tom slučaju, može se desiti da zaboravite na pravilno disanje i da vam se ubrzaju otkucaji srca. Ako osetite da do toga dolazi, samo udahnite duboko, izbrojte do tri i izdahnite. Ponovite to nekoliko puta dok ne osetite da vam se ritam srca vraća u normalu.


Gestikulacija rukama

Način na koji (ne) pomerate ruke može reći mnogo o vama čak i ako ne progovorite nijednu reč. Prekrštene ruke obično pokazuju da ste nesigurna osoba ili da zauzimate odbrambeni stav, često češkanje ili hvatanje za vrat može pokazati da vam je neprijatno, a pucketanje prstima može da znači da ste nervozni. Kako biste što više poboljšali način na koji govor tela utiče na to kako vas drugi doživljavaju, probajte da gestikulišete rukama da biste naglasili nešto o čemu pričate što vam je važno. Tako ćete umiriti ruke, a i skrenuti pažnju na ono o čemu pričate na pravi način.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Prijavite se preko Društvenih mreža: