fbpx

Spisak lekcija kraljevske novovekovne dinastije i liderstvo Dejan Ristic

X час
Лидерство и
краљевске династије

са Дејаном Ристићем

Ови часови биће посвећени најзначајнијим личностима, догађајима и историјским процесима српског 19. и 20. века. Заронимо у историју српског народа 19. и 20. века, упознајмо значајне личности, владаре, државнике, научнике, истакнуте жене тог периода.

09 min.

На овом часу Дејан вас враћа у прве деценије 19. века где нас чекају велике личности, очеви нације – вожд Карађорђе и Милош Велики. Изврсне вештине лидерства биле су им заједничке и учиниле их великанима наше историје Сазнаћете који тип вођства је практиковао Милош, а који тип Карађорђе.

15 min

Један од највећих владара ког је Србија икада имала и чије су заслуге немерљиве био је интроверт, образован и уметник. На овом часу Дејан вас упознаје са личношћу кнеза Михаила и како је он демонстрирао своје лидерске способности.

17 min

На овом часу Дејан вам на примеру кнеза и краља Милана показује како изгледа када се укаже прилика за коју вас нису припремали. Милан је због својих поступака сматран најдинамичнијим, али и најконтроверзнијим Обреновићем.

18 min

На овом часу Дејан ће за вас насликати историјски пејзаж тренутка у којем се одлучује о стварању Југославије крајем 1918. године и покушати заједно са вама да разреши дилеме да ли је Југославија била грешка и да ли је постојао неки други излаз за Србију на крају Првог светског рата.

15 min

Успостављање савезничких односа са онима који су нам важни за даљи напредак битна је особина коју лидер мора имати како би успешно водио свој тим. Да ли за савезнике треба бирати „веће“ од себе, ”мање” или оне сличне себи?

12 min

Како је изгледало доношење драматичне одлуке, која је променила лице целог света? Како је изгледало последњих 48 сати пред доношење одлуке након које се десио Први светски рат, сазнаћете од Дејана који вас води у 1914. годину и аустроугарски ултиматум Србији.

8 min

Како изгледа ситуација где ћемо се некоме замерити коју год одлуку да донесемо? Тада је неопходно да извагамо која је одлука у датим околностима најмање лоша, а која у највећој мери може да заштити наше интересе и оно што желимо да постигнемо. Ово је час посвећен преговорима о формирању Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.

16 min

Да ли свако од нас може бити лидер? То је питање које све занима. На овом часу Дејан вам показује како изгледа формирање вође кроз примере четворице истакнутих лидера – кнеза Михаила, краља Милана, краља Петра и регента Александра.

18 min

Да ли је формално образовање одлучујући фактор успешности вође? Дејан вам на ово питање одговара кроз примере двојице вођа – Милоша Великог и кнеза Павла. Један без формалног образовања, преке нарави, други аристократа, школован у најбољим школама Европе и велики заљубљеник у уметност.

11 min

Свако од нас показује различиту личност у различитим околностима, било да се ради о пословном, приватном или емотивном плану. На овом часу Дејан вам говори о четворици владара, које су биле њихове позитивне и негативне стране и које поуке можемо извући из тога.

13 min

Којом год професијом да се бавите, неке особине су универзалне и њих демонстрира сваки прави лидер. Како су то радили краљ Милан, краљ Петар и регент Александар? На овом часу Дејан вам показује које су особине правог вође заједнице, колектива и тима.

16 min

На који начин су вође обнављале своју енергију? Начини и механизми на који су вође то чинили такође је веома битан аспекат којем треба посветити пажњу. На овом часу Дејан вам открива које су методе одмора и „пуњења батерија“ користили владари и владарке

7 min

Вођа није увек неко са круном на глави и није увек особа мушког пола. На овом часу Дејан вас осим са истакнутим војсковођама, упознаје и са неким од највећих жена 19. и 20. Века и коју су улогу оне имале у друштву.

10 min

Када се разболимо одлазимо на прави извор информација – код лекара, а не код шамана. Међутим, када се ради о историји често смо склони да тражимо алтернативна мишљења. Дејан вам у овој лекцији објашњава важност постављања питања, тумачења тврдњи и да ли науци треба веровати или науку треба знати

12 min

Сваки Х Час укључује:

Радну свеску

Са сажетком лекција као подсетник

Аудио

Свих часова за слушање било где и било када

Кратке

Занимљиве лекције и нова знања

Време

Учења и гледања само одређујете

Њихово искуство

Вам је на располагању

Не понавља се историја већ људске природе

Prijavite se preko Društvenih mreža: